Blog

Zračna luka Split, Hrvatska

Zračna luka Split, Hrvatska

                                 Zračna luka Split SPU

Jedna od svakodnevnih područnih domena koje Lutar rent a car pokriva je Zračna luka Resnik Split. Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam u nekoliko rečenica našu međunarodnu zračnu luku.

Zračna luka Split smještena je na izlazu iz grada Kaštela u smjeru prema Trogiru. Od Splita je udaljena 25 km, a od Trogira 6 km. Jedna je od devet neđunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj. Nalazi se na predjelu Resnika zapadno od Kaštel Štafilića. Nakon zračne luke Franjo Tuđman druga je najprometnija zračna luka u državi.

Nalazi se na adresi Cesta Dr.Franje Tuđmana 1270, 21 217 Kaštel Štafilić, identifikacijski kod: SPU te na nadmorskoj visini od 24 m (79ft)

Zračna luka Split otvorena je 25.studenog 1966.godine. Iz godine u godinu uzlaznom putanjom rastao je  broj putnika sve do 1988.godine kada se naglo zaustavio zbog gospodarske krize. U rujnu 1991.godine zračna luka Split je bila zatvorena zbog rata, a u travnju 1992.godine ponovno je otvorena.

Kako doći do zračne luke Split?

S obzirom da nam je svakodnevna destinacija Zračna luka Split želimo izdvojiti da Lutar rent a car  vrši prijevoz do istoimene zračne luke iz centra grada, a moguć je i dogovor prijevoza sa druge lokacije s  područja grada Splita u okolici do 10 km izvršiti prijevoz do zračne luke Split. Stoga sugeriramo da nas kontaktirate putem naše web stranice na e-mail adresi rentacar@lutar.hr.

Druga moguća opcija je Shuttle prijevoz koji je organiziran do/iz Splita u suradnji s tvrtkom Pleso prijevoz

Treća opcija prijevoza do ili od aerodroma je javni prijevoz. Postoje dvije autobusne linije, a to su broj 37 Split – trogir , Trogir – Split i broj 38  (Zračna luka – Kaštel Stari  - Split; Split – Kaštel Stari – Zračna luka).

Putnici koji žive na otocima mogu do Splita doći brodskim taksijima, katamaranima ili trajektima.

Luka pokriva potrebe zračnog prometa priobalja, od Makarske do Šibenika, te Brača, Hvara, Šolte i drugih otoka. Površina stajanke od 200 x 112 m, sa 6 pozicija za parkiranje zrakoplova, zbog povećanih potreba prometa već 1967. godine proširena je na 300 x 112 m s dodatne 4 pozicije za parkiranje. Planirani broj od 150 000 putnika godišnje premašen je već 1968. godine. Porast zanimanja turista, prodaje turističkih aranžmana, a time i prometa u Zračnoj luci Split nastavlja se i slijedećih godina, 2006. ostvaruje milijuntog putnika, a 2008. godine premašuje 1 200 000 putnika. 2017. godine je kroz Zračnu luku Split prošlo preko dva milijuna putnika, što je znatno više od kapaciteta zračne luke. Do konca godine se očekuje 2.290.000 putnika. Svaku godinu promet doseže nove rekorde pa je proširenje zračne luke nužno kako bi se izbjegle gužve koje se događaju u turističkoj sezoni. Radovi uključuju proširenje putničke zgrade na tri etaže na ukupno novih 35.000 m2, što će povećati kapacitet terminala na 2.500 putnika u vršnom satu, izgradnju nove automatizirane sortirnice za prtljagu i izgradnju novog komercijalnog parkirališta s autobusnim terminalom. 

Ukoliko dolazite u Split a trebate automobil, svakako provjerite ponudu rent a car vozila u Splitu na našem webu.

Obratite nam se s povjerenjem,

Lutar rent a car

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »