Nacionalni park Plitvice

Rent a car Hrvatska - Nacionalni park Plitvice

Nacionalni park Plitvička jezera

DESTINACIJE

Mnogi od Vas su zasigurno čuli za Plitvička jezera ali možda baš ona nisu bila na prvome mjestu odredišta top destinacija u Hrvatskoj za posjet ili izlet jer se radije odabiru destinacije većih gradova ili otoka za odmorište. Ako iznajmljujete vozilo iz Zagreba možete stići za 1 sat.

Plitvička jezera su najposjećeniji, najveći i najstariji nacionalni park u jugoistočnoj Europi. Plitvička jezera su proglašena prvim nacionalnim parkom 08.travnja 1949.godine, a 26.listopada 1976.g su dobila međunarodno priznanje Unesco-ve liste Svjetske kulturne baštine.  Administrativno se nalaze u sklopu Ličko – senjske županije, smještena su na istoku Like između ličke Plješevice i Male Kapele.

Jezerski sustav čine 16 većih jezera i nekoliko manjih koji su nanizani i stepenasto smješteni te povezani sa slapovima.

Svake godine 1,3 – 1,5 milijuna ljudi posjeti NP Plitvice.

Pitate se kako je nastala ovakva prirodna ljepota na ovom jedinstvenom geološkom i hidrološkom području?

Mnogi znanstvenici otkrivaju da su za nastanak ovog atrakivnog prirodnog fenomena zaslužne bakterije, alge, mahovine, prirodno stanište, klimatski uvjeti te mnogi drugi činitelji. Od velike važnosti bi smo mogli istaknuti obogaćenost vodekoja pristiže u jezera otopljenim kalcijevim karbonatom što je rijetka pojava u krškim područjima. S obzirom na obogaćenost vode,  kalcijev karbonat se uz pomoć biljnog i životinjskog svijeta zadržava na već nastalim sedrenim barijerama i površinama u jezerima.

Da bi se sačuvao ovakav fenomen jedna od najzaslužnijih je rasprostranjena šuma koja je okružena ovim predivnim jezerima i slapovima, a jedna od presudnih činjenica je da se jezera ne nalaze na visokoj nadmorskoj visini te se idealno uklapaju u gorski krajolik. Šumski krajolik koji je obgrlio Plitvička jezera ima jednu od kardinalnih važnosti za opstanak ovog prelijepog nacionalnog parka jer za vrijeme vlažnih klimatskih uvjeta zadržava i sprječava širenje viška vode, a u sušnim razdobljima pohranjenu vodu pravilno raspoređuje da bi biljni i životinjski svijet opstao. Šume su svojevrsna zaštita tla od erozije, utječe na klimatske i hidrološke prilike te sudjeluju u proizvodnji kisika i skladištenju ugljika.

Od istaknute faune željela bih istaknuti velikog šumskog stanovnika medvjeda Ursus Arctos premda znamo da su njegove kretnje predmet pažnje i konstantnog praćenja posjetitelja moglo bi se reći da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Unatoč što često i napušta granice parka zaštićena je vrsta kao i vuk Canis lupus . Od drugih životinja pojavljuje se vidra Lutra lutra, sova jastrebača (bogata ornitofauna; čak 163 vrsta ptica), ris Lynx lynx, riječni rak Astacus, potočna pastrva Salmo trutta fario, orao Surio, sivi sokol Falco peregrinus, barska kornjača, vodenkos te mnoge druge životinje.

Flora je također zaštićena, a istaknuli bi smo rasprostranjenost orhideje – čak ih je šezdeset vrsta u ovom predivnom krajoliku, a među njima se nalazi i Gospina papučica Cypripredium calceoulus.

Zaštićena površina nacionalnog parka Plitvice se prostire na tristotinjak četvornih metara 300m4.

Kako doći do ovog prirodnog fenomena ?

Najlakši način za dolazak u nacionalni park Plitvička jezera je osobnim automobilom.

  • Ako krećete iz Splita, Lutar rent a car savjetuje da se uključite na autocestu A1 te izađete na čvoru Gornja Ploča. Nakon izlaska sa čvora Gornja Ploča nastavite vožnju u smjeru Udbine i Korenice. Nakon što prođete Korenicu kroz narednih 20 km stići će te na odredište u NP Plitvice.
  • Ako polazite iz Zagreba za NP Plitvice, najbolja opcija je da se uključite također na autocestu A1 te siđete sa autoceste A1 u Karlovcu i nastavite put državnom cestom D1 u smjeru Slunja i Rakovice. Tridesetak kilometara nakon Slunja doći će te na odredisšte u NP Plitvice.

Nacionalni park Plitvice su jedna od top 5 destinacija koju naš stručni tim Lutar rent a car toplo preporuča svakodnevno  svim našim klijentima stranim i domaćima, a zbog svoje posebne ljepote, promijenjivog lica koje se neprestano transformira, svojih specifičnih djelovanja u različitim vremenskim prilikama savjetujemo da (p)osjetite i vidite čar rajskih Plitvičkih jezera u svim godišnjim dobima.

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum