Najbolja mjesta za vidjeti u okolici Splita: Salona & Klis

Najam auta Split - najbolja mjesta za razgledavanje

Mjesta u Splitu za vidjeti iznajmljivanjem auta na jedan dan

DESTINACIJE

Nakon upoznavanja sa Splitom možda biste se željeli upoznati sa atrakcijama u blizini grada. Lutar rent a car za vas ima neke prijedloge za mjesta koje možete obići ukoliko iznajmite vozilo na samo jedan dan.

Salona

Ovaj antički grad bio je prjestolnica Rimske provnicije Dalmacije te se nalazi svega 9 km sjeverno od Splita. Salonu su u 3 st. Pr. N. E. Utemeljili Grci kao trgovačku ispostavu, a prije toga korištena je kao luka i utvrda Ilirskog plemena Delmati. Zbog svog strateškog položaja Salona pod je brzo dosegla brojku od 60000 stanovnika. Nakon što su je osvojili Rimljani Salona dobiva status Rimske kolonije te postaje sjedište provincije Dalmacije. U 7. St Salonu zauzimaju Slavenska i Avarska plemena te ju uništavaju, a stanovnici bježe u Dioklecijanovu palaču.

Salona je iz stoljeća u stoljeće rasla, a najviše pod Rimskom vladavinom. Zidine Salone su većinom izgrađene u 4. St. Pr. N. E. Sa oko 4km ukupne dužine te 2-2,5m širine.

Terme su jedne od najpoznatijih i najvažnijih Rimskih građevina uopće kao centra gdje se odvijao urbani život tadašnjeg grada. Velike terme su najsačuvanjije od svih u gradu te se nalaze istočnom dijelu grada.

Prepoznatljivi most Salone sa pet lukova napravljen je da povezuje istočnu i zapadnu obalu rijeke Jadro.

Jedna od najprepoznatljivijh građevina Rimske arhitekture jest amfiteatar koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu grada. Izgrađen je u 2. St. Te bio mjesto gdje su se održavale borbe gladijatora. Amfiteatar je imao kapacitet od otprilike 15000 do 18000 gledatelja.

Krajem 1. St. Izgrađeno je i kazalište sa oko 3500 mjesta. Prikaz kazališta se nalazi na Trajanovom stupu u Rimu.

Salona je lokalitet vrijedan divljenja i posjete. Cijene ulaznica se kreću od 30 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu. Vođene ture treba rezervirati barem jedan dan unaprijed te koštaju oko 300 kuna.

 

Klis

Srednjovjekovna tvrđava Klis nalazi se poviše istoimenog mjesta samo 14 km sjeverno od grada Splita na visini od 360 m. Nalazi se u usjeku između zapadne padine planine Kozjak te istočne padine planine Mosor strateški je jako važno mjesto jer nadzire rutu između Splita te unutrašnjosti Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Utvrda je orjentirana od sjeveroistoka ka jugozapadu te je nepristupačna sa tri strane. Na mjestu današnje tvrđave Delamti su izgradili malu utvrdu koju su kasnije koristili i Rimljani. Prvi spomen utvrde je nakon invazije Slavena i Avara oko 614. God. Tvrđava je kasnije postala sjedište Hrvatskih kraljeva. Zbog svoje izrazite strateške važnosti tvrđava je bila izložena konstantnim napadima ali je bila jako teško osvojiva. Do 11 st bila je pod upravoh Hrvatskih kraljeva, ali nakon ulaska Hrvatske u personalnu uniju s Mađarskom data je na upravljanje kneževima, banovima i Hrvatskim plemićkim obiteljima.

Kliška tvrđava je odigrala veliku ulogu u vrijeme Turske opasnosti u ranom 16-om st. Tvrđava je bila pod konstantom opsadom ali je odolijevala punih 25 gzahvaljujući kapetanu Petru Kružiću i njegovim Uskocima. Uskoci su bili poznati ratnici protiv Turske i Venecijanske vlasti te su stekli reputaciju nepobjedivih. Nakon pada tvrđave Uskoci su se 1537.g. preselili u Senj.

Klis je nakratko oslobođen od strane Splitskih plemićkih obitelji1596.g. ali je ponovno pao pod Turke ruke iste godine. Turci su izvršili seriju napada na tvrđavu sa preko 10000 vojnika. Konačno oslobođenje stiže 1648.g. za vrijeme Kandijskog rata. Oslobođena je od strane Venecije koja joj je i podarila današnji izglet te Tursku đamiju pretvoruila u crkvu.

Đamija je izgrađena 1537.g. i imala je četvrtasti oblik te je bila malih dimanzija uglavnom korištena od vojnika stituiranih u tvrđavi. Nosila je ime po Murat-begu Tardiću osvajaču Klisa.

Kliška tvrđava korištena je za potrebe snimanja planetarno popularne serije Igre prestolja kao grad Meereen u sezoni 5.

Cijena ulaznica za tvrđavu se kreću od 40 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu.

Ukoliko se nalazite u Splitu ili želite putovati u Split svakako pogledajte našu ponudu za najam vozila Split kako bi mogli uživati u ovim atrakcijama.

Lutar rent a car

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum