Što u slučaju nesreće i oštećenja za vrijeme najma vozila?

Kako postupati u slučaju nesreće tokom najma vozila

Kako postupati u slučaju nesreće i oštećenja za vrijeme najma?

TIPS&TRICKS

Ako iznajmite vozilo dok ste na odmoru poslijednja stvar o kojoj razmišljate je oštećenje vozila ili ozljeda vas i putnika u vozilo ali takve stvari se događaju. Lutar rent a car će pružiti određene smijernice kako postupati ako se nađete u takvoj situacji.

Postupanja kod oštećenja iznajmljenog vozila je slično kao i kod osobnog vozila. Pravilno postupanje je jako birtno te vam itekako može okalšati situaciju.

Prvo i najbitnije je ustanoviti da li su svi putnici vašem vozilu te u drugom vozilu, ukoliko se radi o sudaru dvaju vozila, dobro. Ako je netko ozlijeđen potrebno je zvati broj 112, jedinstveni broj za sve hitne službe https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/hitne-sluzbe/112-zurni-broj-za-sva-krizna-stanja/520.

Sudar ili oštećenje na vozilu potrebno je prijaviti policiji s obzirom da većina rent a car-ova zahtijeva valjano policijsko izvješće.

Kontaktirajte tvrtku u kojoj ste iznajmili vozilo jer vam mogu pomoći dobrim savjetom, a i vjerojatno su bolje upoznati s procedurom.

Uoliko se radi o sudaru dvaju ili više vozila koja su u voznom stanju potrebno ih je ukloniti s ceste te omogućiti nesmetano odvijanje prometa i time izbjegavate kaznu od strane policije (prije pomicanja vozila preporučamo da fotografirate mjesto nezgode)

Izmjenite podatke o osiguranju sa ostalim uklučenim stranama. Europsko izvješće o nezgodi se nalazi među dokumentima vozila koje dobijete prilikom preuzimanja vozila.

Lutar rent a car ne drži najmoprimca odgovornim za štetu na vozilu ukoliko je ustanovljeno da prometna nesreća nije uzrokovana vašom krivnjom ali ostale rent a car trvtke možda imaju vlastita pravila.

Osiguranje prema trećim osobama uključeno je u osnovnu cijenu najma.

Ukoliko se odlučite kupiti dodatno osiguranje vaša franšiza (odgovornost prema eventualnoj šteti) se smanjuje za 50% ili 100% ovisno o stupnju osiguranja koje kupite (obavezno predočenje policijskog izvješća tj. zapisnika o alkotestiranju bez kojeg vaše osiguranje ne vrijedi). Vožnja pod utjecajem alkohola ili nedozvoljenih supstanci, davanje vozila trećim osobama na upravljanje i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu su faktori zbog kojih dodatno osiguranje nije valjano te ste odgovorni za svu uzrokovanu štetu.

Manja oštećenja kao npr. ogrebotine u slučaju da ste kupili dodatno osiguranje također zahtijevaju policijsko izvješće. Ovakva oštećenje se najčešće događaju kad je vozilo parkirano i nije u vašem nadzoru.

Pri povratku vozila kod iznajmljivača vjerojatno će biti potrebno ispuniti dodatnu papirologiju. Potrebno je ispuniti obrazac za prijavu štete te napraviti kopiju vaše osobne iskaznice/putovnice i vozačke dozvole.

Neke rent a car tvrtke imaju vlastite matrice sa cijenama određenih šteta dok kod nekih je potrebno napraviti procjenu štete kod svog dobavljača vozila.

Nadamo se da su pružene informacije bile od pomoći, a za sve dodatne informacije obratite se zaposlenicima u poslovnici ili šalteru te provjerite opće uvjete najma na našoj web stranici.

Budite oprezni u prometu!

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum